Automata kazánok, pellet égőfejek, kazán vezérlések, pellet forgalmazása


Megoldásainkkal Ön az alábbi előnyöket élvezheti!

- függetlenség az energiaszolgáltatóktól
- egyszerű és biztonságos üzemeltetés
- maximális komfort
- gyors megtérülést követő jelentős megtakarítás
- értéknövelő beruházás
- KÖRNYEZETTUDATOSSÁG


Tovább a kínálatunkhoz... »
  • Az MVM OVIT Zrt. építheti át biomassza tüzelésre a tatabányai fûtõerõmûvet
    Publikálva: 2015-01-12 17:12:07

        Tatabánya, 2015. január 12., hétfõ (MTI) - Egyedüli ajánlattevõként az MVM OVIT Országos Villamostávvezeték Zrt. nyerte el a tatabányai fûtõerõmû biomasszás tüzelésre való átépítését - jelent meg a hétfõi Közbeszerzési Értesítõben.     A szerzõdés értéke közel 6,2 milliárd forint. A beruházás magában foglalja faapríték tüzelésû kazánok és a hozzájuk tartozó behordó rendszer beszerzését, valamint a berendezések beépítéséhez szükséges építészeti, gépészeti, irányítástechnikai és villamos tervezési, illetve kivitelezési munkákat.
        Maszlavér István, az erõmû ügyvezetõ igazgatója az MTI-nek elmondta, a társaság jelenleg a beruházás pénzügyi feltételeinek megteremtésén dolgozik, a szerzõdéskötésre január végén kerülhet sor.
        Az erõmû vezetõi 2013 novemberében jelentették be, hogy a létesítmény a földgáz helyett biomassza tüzelésével biztosítaná a fûtést és a melegvizet Tatabánya 23 ezer lakásában és intézményeiben. 
        A beruházáshoz két pályázaton összesen másfél milliárd forintot meghaladó összegû támogatást nyert el a társaság. Két meglévõ kazánt átállítanának faaprítékos tüzelésre, valamint egy új, szintén aprítékkal mûködõ kisebb kazánt építenének a nyári melegvíz igény kiszolgálására.
        Az erõmû akkori tájékoztatása szerint évente 60 millió köbméter gázt tüzelnek el, a biomassza alapanyaggal szinte teljesen feloldható a gázfüggõség és ez várhatóan kihat a távhõszolgáltatás árára is.

        A megújuló energiaforrással való tüzeléshez évente 150-170 ezer tonna faaprítékra lesz szükség, amelyet várhatóan a Vértesi Erdõgazdaságtól szereznek be. A társaság már kész tüzelõanyagot szállít az erõmûbe és a létesítmény közelében egy nagyobb tárolót is létrehoz. A technológiai átállás az erõmû 100 fõs létszámát 41 új munkahellyel bõvíti.
        Az erõmûvet 2004-ben széntüzelésrõl földgázüzemre állították át, ezzel a korábbi értékek töredékére csökkent a szennyezõanyagok kibocsátása. A létesítményben jelenleg három, egyenként 572 ezer köbcentiméteres finn Wärtsilä gázmotor dolgozik.
        A villamosenergia-termelés kapacitása közel 50 megawatt, távfûtésre évente 1 150 000 Gigajoule hõenergiát adnak át az önkormányzati tulajdonú távhõszolgáltatónak.
        A tatabányai fûtõerõmûvet 2010 elején 3,6 milliárd forintért vásárolták meg az MVM Magyar Villamos Mûvek Zrt.-tõl. A fûtõerõmû többségi, 51 százalékos tulajdona az önkormányzathoz került, míg az ELMIB Energetikai Zrt. 49 százalékos tulajdon mellett üzemelteti a száz fõnek munkát adó társaságot. Forrás: MTI 


    « vissza az összes cikkhez